Perusopetuksen perusteet kuntoon

Suomalaisen perusopetuksen heikentyvästä tilanteesta on kirjoitettu paljon viime aikoina. Koulutusmaailmaa pitkään seuranneena haluan myös osallistua tähän keskusteluun.


Jotta laadukas oppiminen läpi elämän olisi mahdollista, tulee lapsen osata opetuksessa käytettävää kieltä sekä kirjoittaa ja lukea hyvin. Kärkitavoitteena tulee huolehtia siitä, että kaikilla on mahdollisuus saavuttaa nämä perustavoitteet. Tämä on hyvinvointivaltiomme ydintä.


Lasten kielen oppimiskyky on vahva, heille kannattaa tarjota varhain ympäristö, jossa puhutaan suomea tai ruotsia. Kaksivuotinen esiopetus kaikille, auttaisi valtavasti kielen oppimisessa. Esiopetuksen tulee olla käytännössä pakollista, jotta varmistetaan myös  maahanmuuttajalasten integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan. Suomi toisena kielenä (S2) -opetukseen tulee panostaa vielä paljon nykyistä enemmän. Olemme lukutaidon perusteella ylivoimaisesti eriarvoistavin maa OECD:ssa (PISA 2018) maahanmuuttajien
ja kantaväestön välillä.


Toisaalta yleisesti poikien oppimistulokset ovat jääneet selvästi  jälkeen tytöistä. Tämä tulee ottaa vakavasti. Tasa-arvokeskustelumme on keskittynyt aivan liikaa eri tasoilla siihen, miten tyttöjen tai naisten asemaa tulisi parantaa. Nyt on oikea aika hätähuudolle oppimisessa syrjäytyvien poikien puolesta. Tarvitsemme jonkinlaisia erityistoimia heikosti menestyvien poikien osaamisen tueksi – sekä kantaväestön että maahanmuuttajien (Karvi 2022).


Kahden ensimmäisen vuoden alkuopetuksen resurssointia tulee lisätä runsaasti erityisesti niille pojille ja tytöille, joilla on vaikeuksia oppia kirjoittamaan ja lukemaan äidinkieltämme. Mikäli emme varmista heille kahden ensimmäisen koululuokan aikana hyvää kirjoitus- ja lukutaitoa, heidän tulevaisuutensa oppijoina ja työelämässä uhkaa olla synkkä. Tämä on vahvasti sekä inhimillinen että kansantaloudellinen kysymys. Oppivelvollisuuden pidentäminen oli kaunis ajatus, mutta siihen käytetyillä varoilla olisi saanut huomattavasti kestävämpiä ja kannattavampia tuloksia panostamalla varhaiseen tukeen.


Varmistakaamme, että kaikki oppilaat, jotka siirtyvät kolmannelle luokalle osaavat kirjoittaa ja lukea sujuvasti suomea tai ruotsia. Tämä vähentää syrjäytymistä, parantaa PISA-tuloksiamme ja tarjoaa lapsille
avaimet omaan jatkuvaan kehittymiseen ja oppimiseen. Nyt on oikea aika laittaa perusopetuksen perusteet kuntoon.


Petri Graeffe (kok), eduskuntavaaliehdokas, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *