Lisää sähköä ja malttia – sähkömarkkinat tasaantuvat pian

Sähkön hinta on puhuttanut paljon viime aikoina ja syystäkin. Syynä korkeisiin sähkön hintoihin on erityisesti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Sodan myötä Euroopasta katosi merkittävä määrä energiantarjontaa: kaasua ja sähköä, koska niitä ei enää osteta Venäjältä. On selvää, että sekä sähkön että kaasun tarjonnan dramaattisesti vähentyessä, näiden molempien hinnat nousivat voimakkaasti. Suomessa olemme vähäinen kaasun kuluttaja, joten meitä kiinnostaa erityisesti sähkön hinta.

Johtopäätös on helppo ja selkeä. Sähkön hinta laskee varmasti, kun saamme tuotantoa lisää. Tällä hetkellä tilanne näyttää Suomessa vajaan vuoden tähtäimellä varsin hyvältä. Uutta tuulivoimaa rakennetaan ennätystahtiin, Olkiluoto 3:n ydinvoimala saataneen  toivottavasti pian käyttöön ja aurinkoenergian käyttö lisääntyy. Samaan aikaan suomalaiset ovat tehostaneet sähkön käyttöään ja säästäneet kulutuksessaan. Viimeistään tämän talven jälkeen tilanne on todennäköisesti tasapainossa ja hyvä. Korkeita sähkön hintoja kompensoidaan nyt useilla erilaisilla valtion tuilla. Nämä lienevät suurelta osin perusteltuja, mutta tulee olla tarkkana, että emme jaa velkaisen valtion rahaa liian paljon. Tämä sähkön hinnan shokki on pian ohimenevä.

Markkinat ja sähkön hinta ohjaavat tehokkaimmin sähkön järkevään käyttöön sekä kulutusmäärien että erityisesti sen suhteen, että sähköä  käytetään silloin, kun se on halvimmillaan. Mikäli tuottajien saamaa korvausta sähkön hinnasta ruvetaan rajoittamaan, on vaarana sähköpula ja jopa sähkökatkot. Suomi ostaa sähköä naapurimaista, niiden intressi myydä sähköä voi kadota, jos ne saavat sähköstään paremman hinnan muualta kuin Suomesta. Sähkön hinnan sääntely  vähentää myös sijoittajien kiinnostusta rakentaa lisää tuotantokapasiteettia. Nykyinen sähkömarkkinamme on ollut  hyvin toimiva, hetkellinen shokki on vain aiheuttanut   poikkeuksellisesti pahoja   hintapiikkejä. Maltilla pääsemme tästä yli ja saamme terveet markkinat ja jälleen edullista sähköä sekä vähennämme sähkökatkojen uhkaa.

Suomen kannattaa jatkaa aktiivisesti vihreää siirtymää kohti päästötöntä  sähköntuotantoa. Tämä on yhdistelmä, jossa lisäämme ydin-, tuuli-, bio- ja  aurinkoenergiaa. Tämä on ekologista, parantaa huoltovarmuuttamme sekä tarjoaa kuluttajille ja yrityksille edullista sähköä. Sähkön markkinahinnoittelu on oleellinen osa tätä kokonaisuutta.

 

Petri Graeffe
Ehdolla eduskuntaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *