Pelastetaan hyvinvointivaltio

Psykologi ja filosofian tohtori Pekka Saurilla oli aikoinaan ansiokas Yölinjalla-ohjelma, johon kansalaiset saivat soittaa kertoen huolistaan. Sauri auttoi heitä kuunnellen ja keskustellen – ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Luonteenomaista Saurille on toisen ihmisen kuunteleminen ja kuuleminen. Nyt Pekka Sauri on kirjoittanut Apu-lehteen kolumnin, jossa hän haastaa meitä eduskuntavaaliehdokkaita etsimään rakentavasti ratkaisuja aikamme haasteisiin. Hän on kyllästynyt siihen, että ehdokkaat puhuvat ja huutavat toistensa päälle sekä syyttelevät naapuripuoluetta menneistä virheistä. Yksikään 2000-luvun hallituspuolue ei ole varmasti ollut virheetön aikamme haasteisiin.

Hyvä äänestäjä. Sinulla on oikeus edellyttää, että ehdokkaat eivät huuda ja puhu toistensa päälle paneeleissa, tämä on normaalia hyvää käyttäytymistä. Me ehdokkaat olemme hakemassa ”sinulle töihin” – velvoita meidät esittämään ratkaisuja sekä näkemyksiämme siitä, miten me kehittäisimme yhteiskuntaamme sekä kuuntelemaan vaihtoehtoja.

Olen vaaleissa mukana sloganilla ”Pelastetaan hyvinvointivaltio”. Minulle hyvinvointivaltio, jonka olemme vuosikymmenien aikana kehittäneet, on pelastamisen arvoinen. Oleellista on hyvinvointivaltion ydin: lapsille laadukasta varhaiskasvatusta ja perusopetusta, nuorille ammatillista ja lukiokoulutusta sekä edelleen jatko-opintoja, meille kaikille toimivat ja kohtuuhintaiset terveyspalvelut ja senioreille arvokas vanhuus. Ja tarvitsemme turvaverkon, joka kannustaa vaikeuksissa eteenpäin – ei lannista. Emme voi myöskään unohtaa sisäistä ja ulkoista turvallisuutta, jotka vaativat yhä enemmän resursseja. Ilmastonmuutoksen torjunta on vastuumme tuleville sukupolville. Oma arvioni on, että meillä on sen verran paljon ratkaisuja kaipaavia haasteita, että voimme jo puhua tarpeesta pelastaa hyvinvointivaltiomme.

Ratkaisumallini on käytännössä kolmiosainen: 1. Ahkeruus kunniaan. Työntekoon, yrittäjyyteen ja opiskeluun tulee olla kannustin. Työllisyysasteen nosto ja talouskasvu ovat välttämättömiä tulojen lisäämiseksi. 2. Valtion on elettävä säästeliäämmin. Kokoomus on esittänyt esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ja lyhentämistä sekä suurimpien asumistukien leikkaamista. Velkataakkamme ei saa kasvaa kohtuuttomaksi. 3. Vähennetään byrokratiaa ja tehostetaan palvelujamme. Nykyisillä resursseilla voi tuottaa enemmän keskittyen oleellisimpiin asioihin, vähentäen sääntelyä ja antamalla tilaa innovaatioille

Tulevalla vaalikaudella on edessä paljon työtä hyvinvointivaltiomme pelastamiseksi. Nyt on oikea aika tarttua yhteistyöhön ja etsiä rakentavia ratkaisuja – toisiamme kuunnellen.